Meet Je Vitaliteit

Train je eigenwaarde...

Deel 1: 7 tips om aantrekkelijk over te komen

Gelukkig functioneren in werk en privé wil iedereen. Daarvoor liggen er 13 inzichten klaar binnen de inspiratietraining ‘Uit het labyrinth van je psyche’. Maar er is meer. Elk mens wil gewaardeerd worden, wil respect, ja, zelf bewondering. In onze inspiratietraining wordt hier uiteraard stevig aandacht aan gegeven via nieuwe inzichten en opdrachten die je mee op weg helpen. In het verlengde ligt nog een andere gekoesterde wens van elk mens: ik wil aantrekkelijk zijn voor mijn geliefde, voor de medemens, voor mijn werkgever. Succes bij een eerste date. Geen Cola zonder prik, maar een uitdagende en prikkelende kennismaking. Daar moet je wel wat voor doen. En je moet willen! Met dank aan carrièrecoach Martin Wehrle heb ik 15 tips op een rijtje gezet. Ik beloof je, dat als je deze tips in de praktijk brengt, je absoluut bereikt wat je wil….

01 Blijf bij jezelf. Cruciaal voor aantrekkelijkheid, zelfs als het door veel mensen heel anders wordt verteld.  Het is heel belangrijk dat je niet probeert jezelf steeds in bochten te wringen, alleen om anderen te ‘pleasen’ of om precies te worden wat jij denkt dat de ander wil.  Dat leidt alleen maar tot oordelen achter je rug in de vorm van: ‘hij waait met elke wind mee’. Zulke mensen zijn als het ware willekeurige voorbijgangers, ze zijn buigzaam en ze staan niet op hun eigen benen. Ze vertegenwoordigen geen persoonlijkheid. Het belangrijkste voor aantrekkelijkheid is dat je er in zal moeten slagen om te accepteren wie je bent, dat je op jezelf vertrouwt. Dat straalt kracht uit. Een uitstraling die je ronduit aantrekkelijk maakt, zowel voor een partner van het andere geslacht of je eigen geslacht of voor een potentiële werkgever.

02 Besteed oprechte aandacht aan de ander.  Geen enkel goed of dienst is zo waardevol en zo zeldzaam als oprechte aandacht.  Er gebeurt een klein wonder wanneer iemand zich oprecht en volledig aan de ander wijdt.  Al je zintuigen zijn dan gericht op de ander. Je straalt uit dat de ander op dit moment het belangrijkste is wat er op de hele wereld bestaat. Als je dat kunt maakt aandacht voor de ander jou super aantrekkelijk.

03 Vertel over jezelf en je leven in de vorm van een spannend verhaal. En beken kleur. Maak een punt. Heel belangrijk. Als je alleen in abstracte termen praat over wat je denkt, ben je voor de ander niet tastbaar. Misschien kom je wel intelligent over, maar je bent alleen met je verstand bezig. De ander ervaart niet jouw emoties, je hart, je persoonlijkheid. Dus vertel over je leven in de vorm van verhalen. Mensen vinden dit geweldig. Denk eens na over wat voor grappige dingen er vandaag op het werk zijn gebeurd.  Wat was het grappigste of het spannendste wat er de afgelopen weken en maanden is gebeurd. Als je dat lukt, dan hebben die verhalen hetzelfde effect alsof je in de bioscoop zit, of zelfs als bij het lezen van een boek, omdat de ander in jouw wereld duikt. Als die ander in jouw wereld is ondergedompeld, is hij met zijn hart en ziel bij je. En niet met zijn verstand. Daarmee ervaart de ander jou aantrekkelijk. Ga nu niet zeggen: ‘in mijn leven gebeurt er bijna niets grappigs en niet spannends’. Tuurlijk wel. Maar je vergeet snel. Mijn tip: schrijf ‘s avonds van elke dag gewoon op wat vandaag het grappigst of spannend was wat je hebt meegemaakt.  Zo krijg je een prachtige verhalenbundel die sympathie oplevert en jouw aantrekkelijkheid voor anderen verhoogt.

04 Lach.  lach in situaties waarin iets grappig is, maar lach ook om jezelf en toon een zekere zelfironie.  Lachen in de vorm van humor (de lach in de traan, zie ook Bomans en Voltaire) helpt trouwens ook om conflicten op te lossen. Maar dat terzijde. Natuurlijk kun je een heldhaftig verhaal ophangen hoe je een opdracht van de baas perfect hebt opgelost.  Maar je kunt ook beschrijven hoe je door die opdracht in paniek raakte, dat je tegen de muur liep, zelfs een uitglijder maakte voordat je de opdracht goed had volbracht. De laatste versie komt veel sympathieker over en het maakt je aantrekkelijker omdat je over je eigen fouten kan lachen. Wie om zichzelf kan lachen toont grootsheid.

05 Doe iets of bedenk iets.  Mensen lijden tegenwoordig aan het feit dat alles zo eentonig is. Het werk is altijd ongeveer hetzelfde. Op internet surf je rond op dezelfde pagina’s en op Facebook zie je steeds dezelfde gezichten. Kortom: de wereld is oervervelend. De moderne wereld biedt echter zoveel opties voor nieuwe dingen, maar de meeste mensen blijven reizen op dezelfde spoorlijnen. Als je iets bedenkt, als je een speciale iemand uitnodigt voor een etentje, als je een gedicht schrijft aan iemand op een manier die nog nooit eerder voor die ander is geschreven of je vertelt een verhaaltje over iets creatiefs wat je gemaakt hebt? Het maakt je sympathiek en je straalt een grote mate van aantrekkingskracht uit.

06 Laat je gevoelens zien.  Vandaag de dag zijn we getraind om onze gevoelens te verbergen. We gedragen ons allemaal zo super professioneel en zakelijk. Als we verdrietig zijn, plakken we een glimlach op ons gezicht en doen we alsof alles in orde is.  En als iemand ons vraagt hoe het met je gaat, dan zeggen we ‘goed hoor’. Zelfs wanneer je – ook voor de ander- zichtbaar niet lekker in je vel zit. Juist die houding is funest voor een sympathieke (= het zusje van aantrekkelijk) en aantrekkelijke uitstraling. Stap over je schaduw. Het is echt geweldig als je je gevoelens toont. En als je iemand leuk vindt, of sympathiek,  dan is het heel belangrijk dat je dat ook laat merken. Dat kan alleen via gevoelens en het openen van je hart. Hiermee kun je een geweldig effect bereiken.  Je ziet er aantrekkelijk uit en als je je hart opent. De kans is groot dat de ander ook zijn hart opent. Zo krijg je een prachtig spiegeleffect.

07 Straal warmte uit.  Ook al zo’n belangrijke tip. Dat kan je op verschillende manieren doen. Gezonde vrolijke humor, echte interesse en oprechte aandacht voor anderen.  Dat doe je door middel van een sociale houding en empathie in je gedrag. Als je warmte uitstraalt ben je altijd duidelijk aantrekkelijker dan dat mensen denken dat je hoog-intelligent bent en ze geen hoogte van je kunnen krijgen. Warmte zorgt er altijd voor dat anderen jou sympathiek en aantrekkelijk vinden.

Tot slot, als er een voortdurend pratende stemmetje in jouw  hoofd brabbelt: ‘wat een flauwe kul allemaal’, weet dan dat juist dát je overlevingssysteem is. Dat wil jou niet veranderen. Dat wil veiligheid ten koste van geluk. Dat is een mooie opening voor de training!

Spreekt je deze bijdrage aan en wil je jouw geluk weer de ruimte geven? Bel voor een verhelderend gesprek: 0653 177686