Meet Je Vitaliteit

Een voorbeeld uit de praktijk...

Tegenover mij zit een man van 59 jaar die een zwaar leven achter de rug heeft. Althans, hij is bijna altijd boos op zijn omgeving, zijn vrienden en collega’s. Hij voelt geen blijdschap of verdriet meer. Is boos op zichzelf en op de wereld. Boos omdat hem dit is overkomen.  Stress drukt hij weg, omdat hij met zichzelf heeft afgesproken dat emotionele pijn uit het verleden nog steeds zeer doet. Dus zet hij alle emoties, behalve boosheid en angst, op slot. Hij weet niet dat die emoties  alle communicatie met anderen blokkeert. Iemand die boos is wil niet communiceren. Die wil alleen gelijk hebben. En die nog bozer wordt als hij geen gelijk krijgt. Tja, hij weet niet dat elk mens zijn eigen werkelijkheid heeft.

Hij vindt zichzelf al vanaf zijn jeugd slachtoffer. Dat loopt als een rode draad door zijn leven. Mensen doen en deden hem nare dingen aan. Hij vindt dat het niet zijn schuld is. Neem bijvoorbeeld zijn ouders die al vroeg gingen scheiden en daarmee bij hem een boodschap ingebrand hebben van ‘jullie hebben me verlaten’. Familie die zijn pijn en verdriet niet begrepen. Partners die wegliep en hem alweer alleen liet. Relaties die keer op keer mislukken. Een carrière die niet vlot liep. Ongelukken. Irritaties en conflicten op het werk. Terwijl hij toch zijn best doet, en toch, niemand begrijpt hem.

Hij kan niet vergeven wat hem allemaal is aangedaan. Hij weet niet dat de daders geen idee hebben van zijn boosheid. Hij weet alles over zijn verleden te vertellen, heeft overal een mening over en wijst in iedere discussie met zijn vingertje naar anderen.  

‘Ik heb toch ook recht op geluk?’ In de zoektocht naar coaches, hulpverleners, vrienden of psychologen die je zouden willen helpen om weer gelukkig te worden, word je elke keer boos en teleurgesteld. Je denkt dat hulpverleners trucjes uithalen. En dan al die adviezen van anderen. Vreselijk. Zij hebben geen idee. Nee, jij bent ongelukkig. Je bent er helemaal klaar mee en denkt: ‘waar doe ik het allemaal nog voor?’.

Nu zit je hier. Ik luister naar datgene waar je je zorgen over maakt en vertel ik jou een paar inspirerende en universele waarheden. Ik geef geen adviezen. Waarom? Mensen geven adviezen geheel vanuit hun eigen ervaringen, kennis en overtuigingen. Ze geven adviezen die ze zelf graag willen horen. Daar heb je dus niets aan. Wat werkt is inspireren. Inspiratie in de vorm van mondelinge sessies. Met leerstof die je mee naar huis neemt. Jij gaat zelf je brein deprogrammeren. Ik help alleen mee en lever jou gereedschap. Geen softe verhalen, geen poespas, maar concrete handvatten. Zal ik het kort samenvatten?

Welnu, daar gaan we dan: iedereen wil geluk, maar geluk is een weg, geen bestemming. Een proces. Geluk is het gevoel dat ontstaat als je dingen doet en tot resultaat brengt. Jouw ongelukkige gevoel, jouw onsympathieke gedrag en moeizame communicatie is het gevolg van de conditionering van jouw brein. Ooit heb je in je jeugd ergens je overlevingssysteem geprogrammeerd. Na je 21ste is dat software programma weggezakt in je onderbewuste. Dat stuurt nu al bijna 40 jaar je leven. Elk mens heeft zo’n systeem. Op bijzondere momenten waar je heel veel pijn hebt ervaren heb je nagenoeg alle emotieknoppen ‘uit’ gezet. Je wilde die emotionele pijn van toen nooit meer voelen. Vooral op de momenten van de scheiding van je ouders en een vader die altijd maar zei dat ‘je niets waard was’. Wat je niet wist is dat je zonder emoties niet kan leven met jezelf en samen met anderen.Ik leg je via de leerstof uit hoe je brein werkt, jij gaat vervolgens op zoek naar die ‘pijnlijke momenten’ en de daarbij behorende overtuigingen. Overtuigingen die voor jou de waarheid waren. We gaan ontdekken waar je slachtoffer was en waar dader. Jij gaat de dader(s) vergeven en jezelf vergeven omdat je hier 40 jaar lang negatieve energie in hebt gestoken. Ik help je tot slot jouw oude negatieve overtuigingen in te ruilen voor nieuwe gelukkige en positieve overtuigingen. Je wordt een nieuw mens!

Hoe de training heeft gewerkt?

De training is inmiddels succesvol afgerond. Er staat een gelukkig mens voor mijn neus. En die geen problemen heeft met deze publicatie. Hier willen we zijn. Familie en vrienden zeggen dat je ten voordele veranderd bent. Je communiceert weer. Ging het in eerste instantie om jou te bevrijden van alle valkuilen en psychologische labyrinthen, nu ben je vrij en bevrijd van allerlei gebeurtenissen en verhalen van het verleden. Je maakt je niet meer boos en je wordt niet meer bang. Boosheid en angst die ten koste gaat van liefde en geluk. Liefde kunnen geven en liefde kunnen ontvangen is o zo belangrijk. Je hebt voor jezelf duidelijk gekregen wat je wilt in je leven. Geluk. Dus leef en doe!

Tot slot, een opmerking voor de lezer. Als dat voortdurend pratende stemmetje in jouw  hoofd brabbelt: ‘wat een flauwe kul allemaal’, weet dan dat juist dát je overlevingssysteem is. Dat wil jou niet veranderen. Dat wil veiligheid ten koste van geluk! Uiteraard berust elke overeenstemming met een ander natuurlijk persoon op louter toeval. 

Hormonen die gelukkig maken

Ja echt! Bijna alles wat je een geluksgevoel geeft, is gekoppeld aan één van de vier gelukshormonen: dopamine, serotonine, endorfine en oxytocine. Ik geef in vier afleveringen tips hoe je ze op natuurlijke wijze kunt stimuleren.

Tip 1 van 4

Het hormoon dopamine wordt geassocieerd met motivatie en beloning. Het is waarom je ‘gezond verstand’ voelt wanneer je een spannend of belangrijk doel stelt, en waarom het goed voelt om dat doel te bereiken. Aan de andere kant, als je een lage dopamine hebt (waarvan experts zeggen dat het kan optreden bij depressie), kan dit gevoelens van lage motivatie of verlies van interesse in iets waar je vroeger van genoot, verklaren.

Het naderen van een beloning triggert dopamine. Wanneer een leeuw een gazelle nadert, stijgt haar dopamine en komt de energie die ze nodig heeft voor de jacht vrij. Je voorouders maakten dopamine vrij toen ze een waterpoel vonden. De verwachting van een beloning triggert een goed gevoel in het zoogdierenbrein en maakt de energie vrij die je nodig hebt om de beloning te bereiken.

Hoe je dopamine stimuleert? Er zijn enkele niet-zo-gezonde gewoonten die dopamine verhogen, zoals het drinken van cafeïne, het eten van suiker of het nemen van bepaalde recreatieve drugs. Maar je kunt manieren vinden om dit hormoon op te kicken zonder je te wenden tot potentieel ongezonde of verslavende stoffen.

Eén van onze meest belangrijke uitspraken aan het eind van  onze inspiratietraining is: ‘Omarm een nieuw doel en zet er elke dag kleine stapjes in’. Niet stiltstaan met alleen denken, maar vooral ook te doen! Je hersenen zullen je belonen met dopamine elke keer dat je een stap zet. De herhaling zal een nieuw dopaminepad opbouwen totdat het groot genoeg is om te concurreren met de dopamine-gewoonte waar je beter af bent zonder’.

‘Focus op dingen waar je controle over hebt en wacht niet tot anderen je doelen voor je stellen’. In andere termen: ‘Stop geen energie in zaken die je niet kan beinvloeden en wees verantwoordelijk voor je eigen leven’!

Spreekt je deze bijdrage aan en wil je jouw geluk weer de ruimte geven? Bel voor een verhelderend gesprek: 0653 177686